Vanaf 1600
In het jaar 1666 wordt de brouwerij voor het eerst in officiële stukken genoemd. Waarschijnlijk waren er echter al eerder brouwerijen in Teisendorf. Het jaartal 1666 is dan ook in het logo van Wieninger terug te vinden is. In dat jaar werden er al 20.000 emmers bier gemaakt, wat neerkomt op ongeveer 1,2 miljoen liter bier.
Beiers vanaf 1810
Teisendorf maakte eerst deel uit van het aartsbisdom Salzburg. Op 19 september 1810 werd het echter geïntegreerd in de toenmalige Koninkrijk van Beieren. Beieren is voor Nederlandse begrippen een "provincie" in Duitsland.
In 1813 kwam de brouwerij voor het eerst in het bezit van de familie Wieninger. In 1865 ging de gehele brouwerij door brand verloren. De toenmalige eigenaar Max Christiaan Wieninger bouwde het geheel weer op en zorgde gelijk voor een behoorlijke vergroting.
Van 1885 tot 1910 werden er ook horecapanden aangekocht. Deze behoren grotendeels nog steeds tot de brouwerij.
Hier heeft Wieninger als een van de eerste brouwerijen de revolutionare stap gezet om meerdere restaurants te binden aan een brouwer.
Na 1945
Na de Tweede Wereldoorlog werd er behoorlijk gemoderniseerd: 1953 van gelijkstroom naar wisselstroom, 1959 invoering van de kroonkurkflessen en moderne kunststofkratten, 1963 een nieuwe volledig geautomatiseerde bottellijn. Met de aankoop en de rechten van het gebruik van twee bergbronnen verzekerde hij de brouwerij van een zeer bijzonder brouwwater. Dit water maakt deel uit van de zeer unieke smaak van Wieninger bier.
Ondanks alle ontwikkelingen is het een familiebedrijf gebleven. Men legt nog steeds de nadruk op ambachtelijk brouwen volgens eeuwenoude traditie. De ongeveer 60 medewerkers beschouwen het dan ook als “hun” brouwerij.
Momenteel legt men bijzondere nadruk op de vergroening van de brouwerij. Men wekt eigen groene energie op uit zgn. biomassa.
2010 - Heden
Vele Nederlanders zijn al in contact gekomen met Wieninger bier. Zij allen weten de zachte smaak van deze ambachtelijk gebrouwen Helles-bier te waarderen. Om aan de vraag vanuit Nederland tegemoet te komen heeft de brouwerij besloten dit uitstekende bier naar ons land te exporteren. Wij zijn dan ook trots dat wij sinds 2010 Nederland van dit ambachtelijk en eigenwijs bier mogen voorzien.
|